Mengenai Kami

UPM merupakan salah sebuah Universiti penyelidikan yang terunggul di Malaysia. Entiti akademik yang terkenal di seantero dunia ini terletak di Serdang, iaitu bersebelahan dengan Wilayah Pentadbiran Putrajaya. Sebagai sebuah Pusat Pengajian dan Penyelidikan yang mempunyai reputasi bertaraf antarabangsa, UPM telah berjaya menyatukan para pelajar dan warga kerja dari serata dunia sekali gus menjadikan UPM sebuah entiti global yang amat disegani.

Maklumat Korporat

 
UPM telah diiktiraf oleh badan bebas penilaian kerajaan sebagai salah sebuah Universiti yang menerajui bidang penyelidikan dan akademik.

Sejarah

 

Rentetan sejarah UPM dari tahun 1931 sehingga 2011 telah memperlihatkan transformasi dari sebuah sekolah pertanian kecil yang kini gah menjadi salah sebuah Universiti Penyelidikan dan pengajian terunggul di Malaysia, yang disegani di persada antarabangsa dan tempatan.

Pengurusan Universiti

 
Sistem pentadbiran yang lancar dan sistematik ini juga adalah antara ciri-ciri yang menjadikan Universiti Putra Malaysia salah sebuah Universiti tersohor di Malaysia.

Fakta & Angka

 
Untuk membantu anda membina sebuah gambaran singkat berkenaan UPM, berikut ialah beberapa fakta utama dan perangkaan berkenaan UPM.