Anugerah dan Pencapaian 2010

TAHUN

TAJUK

FAKTA

Pusat Kecemerlangan Pengajian Tinggi (HiCoE)

Institut Biosains telah dinobatkan sebagai Pusat Kecemerlangan Pengajian Tinggi (Higher Education Centre of Excellence)

Royal Chartered Institute of Environmental Health (CIEH)

Webometrics Ranking Web of World Universities

Mendapat kedudukan teratas di Webometrics Ranking Web of World Universities dan 4icu.org University Web Ranking.

GreenMetric World University Ranking 2010

Tempat ke-7 dalam   GreenMetric World University Ranking 2010, anjuran Universitas Indonesia.

QS-World University Ranking

Tempat ke-319 dalam  QS-World University Ranking, anjuran Quacquarelli Symonds

QS-Asian University Ranking

Tempat ke-77 dalam  QS-Asian University Ranking, anjuran  Quacquarelli Symonds

Rating SETARA 2009

UPM mendapat Tier 5 (Cemerlang) dalam  Rating SETARA 2009 anjuran Agensi Kelayakan Malaysia (MQA)

Pengiktirafan status Swaakreditasi

UPM dianugerahi Status Swaakreditasi oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA)

EDUNIVERSAL 2010 Ranking

Mendapat kedudukan ke-11 dalam Excellent Business Schools (3 PALMES) in EDUNIVERSAL 2010 Ranking

Penganugerahan MS ISO 9001:2008, 2009

Penganugerahan MS ISO 9001:2008 kepada pengurusan 17 kolej kediaman oleh SIRIM QAS International Sdn. Bhd.