Faktor globalisasi dan ekonomi dorong pelajar cemerlang sambung master hingga raih Anugerah Presiden

Oleh Nur Syamimie Mohd Rozali

SERDANG, 8 Nov – Faktor globalisasi negara yang melibatkan ekonomi negara dan dunia mendorong seorang pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD), Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menyambung pengajian master sehingga dinobatkan sebagai pelajar cemerlang dengan menerima Anugerah Presiden.

Muhamed Salim Mohd Ali, 41, yang menerima Master Pentadbiran Perniagaan (Perniagaan Antarabangsa) dari Putra Business School, Universiti Putra Malaysia (UPM) pada Majlis Konvokesyen Program Kerjasama UPM – Institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) ke-19 berkata beliau berhasrat menggunakan ilmu yang dipelajari untuk membantu organisasinya.

“Jika mahu sambung belajar, niat kena betul. Contohnya kita akan gunakan ilmu yang diperoleh untuk menolong masyarakat.

“Jangan ponteng kelas, buat perbincangan berkumpulan untuk dengar kepelbagaian pendapat sesuatu isu dan kerap ulang kaji soalan-soalan yang terdahulu,” kata Salim berkongsi tip pengajian sepenuh masanya yang mengambil tempoh hampir dua tahun.

Salim yang merupakan Presiden kepada Putra Student Association pada tahun 2015 dan 2016 berkata, sebagai seorang suami dan ayah, dia kena bijak membahagikan masanya untuk pengajian di Putra Business School yang disifatkannya sebagai sekolah perniagaan terbaik negara.

SXEbHA~