| Universiti Putra Malaysia

Universiti ASEAN digesa bawa pendidikan tinggi ke peringkat antarabangsa

Oleh Siti Hajar Zainal & Kuah Guan Oo
Oleh oleh Noor Azreen AwangPUTRAJAYA, 6 Mac (UPM) - Universiti di Persatuan Negara Asia Tenggara (ASEAN) digesa meningkatkan kerjasama dengan rakan-rakan di Eropah untuk melonjakkan pendidikan tinggi ke peringkat antarabangsa.

Penyataan itu dibuat oleh Prof Dr Carla Locatelli, timbalan penyelaras Eropah ASEAN-Eropah Akademi Rangkaian Universiti (ASEA-UNINET), pada sidang akhbar semasa mesyuarat 13 pleno organisasi di sini pada 18-21 Februari lalu.

Mesyuarat itu yang diadakan di Malaysia buat kali pertama, telah dihoskan oleh Universiti Putra Malaysia (UPM), salah satu daripada empat universiti di Malaysia yang merupakan ahli ASEA-UNINET, iaitu satu rangkaian 66 universiti dari 10 negara anggota ASEAN dan 7 negara-negara Eropah .

Tiga ahli lain adalah Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Malaya dan Universiti Teknikal Malaysia Melaka.Prof Dr. Locatelli berkata dalam era globalisasi ini, kerjasama di kalangan ahli-ahli akan menjadikan universiti-universiti tempatan dikenali Eropah dan sebaliknya.

Pelaburan yang dibuat dalam mendidik generasi muda akan memastikan masa depan yang lebih baik apabila tenaga kerja muda lebih berpendidikan, terlatih dan berdaya saing.

Prof Dr. Locatelli dari Universiti Trento Itali telah mengetuai delegasi Eropah ke mesyuarat, mewakili penyelaras Eropah, Prof Dr Bernd Michael Rode yang merupakan ahli pengasas ASEA-UNINET.

Dalam perutusan beliau dalam buku program mesyuarat, Prof Dr Locatelli memberi penghormatan kepada Prof Dr Rode dan  mengatakan bahawa pengasas itu melihat kumpulan ASEA-UNINET itu sebagai satu “keluarga besar”, bukannya sekadar sebuah persatuan mekanikal dengan angka nombor sahaja.

“Saya percaya bahawa amanah, hormat, kesediaan untuk bekerjasama yang beliau telah membantu kami membina, adalah satu pencapaian yang benar-benar hebat, membolehkan kita berfikir hari ini tentang dunia kerjasama, di sebalik dunia sebenar yang bermasalah.

“Biar saya mengatakan bahawa hanya dengan komitmen jujur ​​kami untuk pengetahuan, belas kasihan, hormat, bahawa kita boleh mengatasi realiti yang dahsyat dalam persengketaan, dunia yang mengabaikan nilai semua orang,” katanya.Menteri Pengajian Tinggi Malaysia Dato' Seri Mohamed Khaled Nordin dalam ucapannya berkata dia dapat melihat potensi besar ASEA-UNINET dalam meningkatkan integrasi serantau dan antarabangsa dalam menangani kebimbangan umum.

“Malah pengantarabangsaan institusi pengajian tinggi yang strategik boleh menjadi satu pendekatan yang cemerlang dalam meluaskan akses dan ketajaman yang semakin meningkat untuk meningkatkan kualiti pengajaran dan pembelajaran dan meningkatkan penyelidikan dan inovasi,” katanya.

Ucapan beliau dibacakan oleh Prof Dato 'Dr Roziah Omar, Pengarah Akademi Pengajian Tinggi.

Menteri itu yang menekankan bahawa Malaysia komited untuk mengantarabangsakan institusi pengajian tinggi, berkata masa depan mereka banyak bergantung tentang bagaimana mereka menyediakan sumber manusia, termasuk di peringkat universiti supaya mereka boleh menjadi kreatif dan inovatif dalam menghadapi isu-isu dan cabaran .

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dalam ucaptama kepada mesyuarat itu, memberitahu badan perwakilan kepentingan untuk graduan mereka menjadi insan yang bermoral supaya tidak menyalahgunakan pengetahuan mereka.

Institusi pengajian tinggi perlu tampil dengan sistem untuk memastikan bahawa pengetahuan yang diperoleh akan digunakan dengan niat yang baik untuk kebaikan umat manusia, kata bekas pemimpin Malaysia itu.

 

Pengerusi ASEA-UNINET 2011-2013, Prof Dr. Abdul Jalil Nordin berkata kerjasama dalam akademik dan penyelidikan pelbagai bidang adalah kekuatan utama organisasi mereka.

Organisasi akan meningkatkan kebolehpasaran siswazah melalui  program pertukaran pelajar dan kakitangan mereka, manakala membangunkan penyelidikan rangkaian yang lebih kompetitif.

Prof Dr Abdul Jalil, seorang doktor perubatan yang merupakan Pengarah Pusat Pengimejan Diagnostik Nuklear UPM, berkata memandangkan kes kanser di ASEAN semakin meningkat, beliau telah mencadangkan dalam mesyuarat mereka di Trento dua tahun lalu, bahawa mereka keluar dengan buku mengenai PET CT Pengimejan - Pendekatan Klinikal.

Buku yang menerangkan peranan PET-CT dalam pengurusan klinikal pesakit oncology akan menjadi asas untuk pelajar pasca-siswazah dan panduan rujukan bagi saintis dan doktor.

Antara perkara-perkara lain, mesyuarat itu diteruskan dengan topik khas mengenai soalan dasar sains dan falsafah. - UPM

-- UPM / SHZ / KGO


WXFZEA~