UPM Naib Juara Debat Antara Kolej Kediaman IPT Malaysia | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » UPM Naib Juara Debat Antara Kolej Kediaman IPT Malaysia

UPM Naib Juara Debat Antara Kolej Kediaman IPT Malaysia

Oleh: Nur Syamila Kamarul Arefin
Foto oleh: Sabri

 

SERDANG, 9 April - Srikandi Kolej Tun Dr Ismail (KTDI), Universiti Putra Malaysia (UPM) memenangi Naib Juara Pertandingan Debat ‘Sejahtera IPT’: Jawapan Kepada Masalah Kesihatan Mental Dalam Kalangan Mahasiswa Piala Debat Belia Antara Kolej Kediaman Institusi Pengajian Tinggi (IPT) Malaysia 2022 yang berlangsung hari ini di Panggung Percubaan, Pusat Kebudayaan dan Kesenian Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (PKKSSAAS), UPM.

Pasukan UPM yang dibarisi empat pendebat iaitu Nur Syazana Seruji, Siti Noralia Natasha Baharuddin, Imanina Mumtazah Abd Azazis dan Filda Mahashim membawa pulang hadiah berupa wang tunai RM700, bersama trofi dan sijil.

 

Pelajar Bacelor Sains dengan Pendidikan Statistik Dengan Kepujian, Fakulti Sains, UPM, yang juga pendebat ketiga, Imanina Mumtazah Abd Azazis, berkata beliau sangat bersyukur dengan pencapaian tersebut.

“Bukan mudah untuk berada di pentas akhir kerana pelbagai saringan yang perlu ditempuh untuk sampai ke peringkat akhir dan pasukan kami akan berusaha lebih gigih untuk memberi kemenangan kepada UPM satu hari nanti,” katanya.

Johan pertandingan dinobatkan kepada Pasukan Kem Sungai Besi Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).

Sementara itu, 14 pasukan pendebat dari Institut Pengajian Tinggi (IPT) seluruh negara menyertai pertandingan debat ini yang berlangsung sejak 26 Mac lalu.

 

Turut hadir, Timbalan Pendaftar Kanan, Pejabat Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), UPM, Abdullah Arshad yang mewakili Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UPM, Pengetua Kolej Tiga Belas, Prof. Madya. Ir. Dr. Ahmad Shukri Muhammad Noor, Pengarah Eksekutif Skop Wang Properties Ventures Sdn. Bhd, Ahmad Arif Astaman dan Perancang Bahasa Kanan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Haziah Che Husin.- UPM

Tarikh Input: 11/04/2022 | Kemaskini: 11/04/2022 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
WWJZOAm:14:50