Sentuhan Ajaib Jururawat | Universiti Putra Malaysia
» NEWS » Sentuhan ajaib jururawat

Sentuhan ajaib jururawat

Oleh: Nurul Ezzaty Mohd Azhari
Foto: Mohammad Izrul Abdul Jabar

SERDANG, 16 Jun - Jururawat merupakan antara insan yang menjadi tunjang utama sektor perubatan dan kesihatan yang sentiasa membantu seorang doktor merawat pesakit-pesakitnya.

Seorang jururawat mempunyai sentuhan ajaib dalam merawat pesakit dan menyerlahkan kepentingan hubungan antara manusia dan amalan kejururawatan.

Ketua Jabatan Kejururawatan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) UPM, Prof. Dr. Soh Kim Lam berkata kajian telah menunjukkan bahawa sentuhan boleh memberi kesan positif kepada kesejahteraan fizikal dan emosi pesakit, mengurangkan kesakitan, kebimbangan dan kemurungan.

"Apabila jururawat menggunakan sentuhan dengan penuh kasih sayang, mereka menyediakan sentuhan fizikal dengan pesakit bahkan boleh membantu membina kepercayaan yang memberikan rasa selesa dan selamat kepada pesakit.

"Tindakan memberikan sentuhan ajaib ini berpotensi untuk memberikan sokongan emosi bukan sahaja kepada pesakit tetapi juga kepada keluarga mereka," katanya dalam syarahan inauguralnya hari ini di Dewan Kuliah Utama FPSK UPM.

Tambahnya lagi, perjalanan seorang pesakit di rumah sakit menimbulkan pelbagai emosi, seperti ketakutan, kebimbangan, dan kesedihan, termasuklah keresahan buat pesakit dan orang tersayang.

Katanya, keinginan menjadi seorang jururawat mestilah datang dari hati yang ingin menolong masyarakat khasnya kerana jururawat menjadi jambatan yang menghubungkan manusia dengan manusia demi kebaikan pesakit.

"Dalam kejururawatan dan penjagaan kesihatan, sentuhan ajaib ini boleh berlaku dalam pelbagai bentuk. Ia mungkin melibatkan memegang tangan pesakit, memberikan sentuhan lembut semasa prosedur, atau hanya duduk dengan pesakit dan menawarkan kehadiran penuh belas kasihan agar pesakit tidak risau dan takut.

"Apa yang paling penting ialah niat di sebalik sentuhan itu adalah untuk menyampaikan perhatian dan sokongan," jelasnya.

Tegasnya, sentuhan ajaib seorang jururawat mampu menggalakkan penyembuhan dalam penjagaan kesihatan kerana seorang jururawat perlu memberikan keselesaan, menunjukkan belas kasihan dan seorang yang penyayang tanpa sebarang preskripsi. -UPM

Date of Input: 19/06/2023 | Updated: 19/06/2023 | hairul_nizam

MEDIA SHARING

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
BWJXQA3:16:54