MASS Chapter UPM Cungkil Bakat Pelajar Dalam Bidang Inovasi | Universiti Putra Malaysia
» NEWS » MASS Chapter UPM cungkil bakat pelajar dalam bidang inovasi

MASS Chapter UPM cungkil bakat pelajar dalam bidang inovasi

 

SERDANG, 10 Ogos- Persatuan Sains dan Teknologi Keadaan Pepejal Malaysia (MASS) Chapter dengan kerjasama Jabatan Fizik, Fakulti Sains Universiti Putra Malaysia (UPM) telah menganjurkan The International Materials Technology Challenge (ICTC) dan The International Materials Technology Challenge (iMTC) 8.0 cungkil bakat dalam bidang inovasi yang dianjurkan di Dewan Putra 2, Kolej 12 UPM.

 

The International Materials Technology Challenge (iMTC) 8.0 telah disertai oleh para pelajar universiti dan ahli akademik manakala  ICTC 1.0 pula memberi peluang kepada para peserta dalam kalangan pelajar sekolah untuk mempamerkan projek inovasi mereka.

 

Menurut pengarah program, Ts. Dr. Muhamammad Kashfi Shabdin berkata para pelajar sekolah ini menghasilkan buah fikiran inovatif dan kreatif dalam penyelidikan yang dijalankan.

 

"Antara projek-projek menarik yang dicipta oleh pelajar sekolah ini adalah penghasilan kanta daripada botol plastik bersesuaiaan dengan kelestarian alam sekitar bagi mengatasi isu perubahan iklim yang kian menjadi kegusaran utama manusia pada zaman sekarang.

 

"Pertemuan antara para peserta yang terdiri daripada pakar mahupun pemula dari segenap bidang memberikan platform perkongsian idea dan perspektif baharu dalam usaha mengembangkan projek ke arah hasil yang praktikal dan boleh dipasarkan. Selain itu, matlamat program yakni untuk memberi pengiktirafan kepada mereka yang telah mencapai kecemerlangan dalam bidang penyelidikan masing-masing telah tercapai," katanya.

 

Pertandingan ICTC yang dikhususkan kepada pelajar sekolah ini julung kalinya dianjurkan denga tema "Materials for Innovation Enhancement" manakala untuk iMTC 8.0 temanya Materials Beyond Borders".

 

Beliau berkata, program sebegini dilihat mampu mencetus buah fikiran inovatif dan kreatif dalam kalangan peserta seterusnya bakal mencorakkan masa hadapan penyelidikan sains dan teknologi bahan.

 

"Selain itu, ia juga diharapkan berjaya menginspirasikan generasi baharu untuk menceburi bidang STEM demi mencapai wawasan negara saintifik yang bukan sahaja menggunakan, tetapi juga menjana teknologi maju. - UPM

Date of Input: 17/08/2023 | Updated: 17/08/2023 | syamilakamarul

MEDIA SHARING

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
BWKEPAz:15:47