UPM jalin kerjasama dengan Ewha Womans University dari Korea Selatan

Oleh Mohd Rezuan M. Aspar
Gambar oleh Hasrul Hamdan

SERDANG, 6 June (UPM) – Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Ewha Womans University (EWU) dair Korea Selatan hari ini menandatangani satu pakatan untuk berkerjasama dalam berbagai-bagai bidang seperti pertukaran staf dan pelajar,  penyelidikan, latihan dan kebudayaan.

Memorandum persefahaman  (MoU) itu telah ditandatangani oleh Naib Canselor UPM,  Prof Datuk Dr Mohd Fauzi Hj Ramlan manakala EWU yang bertapak di Seoul, diwakili oleh Dekan Kolej Sains Semula Jadi (EWU), Prof Sung Jin Kim.

Upacara itu disaksikan oleh Prof Dr Zainal Abidin Talib, Dekan Fakulti Sains UPM dan  Prof Lee Nam Sook, Ketua Jabatan Sains Hayat (EWU).

Antara kerjasama di bawah MoU tersebut ialah pertukaran staf dan pelajar, program akademik jangka masa pendek, penyelidikan, program mesyuarat saintifik,  sumber manusia, pembangunan keupayaan dan kebudayaan.

EWU adalah sebuah universiti swasta yang ditubuhkan pada 1886 dan dikatakan sebagai sebuah universiti untuk wanita yang terbesar  di dunia. Ia mempunyai lebih daripada 19,000 penuntut yang berdaftar, termasuk mereka di peringkat kolej dan pasca siswazah. – UPM

- mrma/kgo

SXDdSA2~