UPM Dan Coca-Cola Malaysia Bekerjasama Dalam Projek Recycle To Cycle | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » UPM dan Coca-Cola Malaysia bekerjasama dalam projek Recycle to Cycle

UPM dan Coca-Cola Malaysia bekerjasama dalam projek Recycle to Cycle


Oleh Stephanie Shalini Sukumaran

KUALA LUMPUR, 20 Feb
 - Universiti Putra Malaysia (UPM) bekerjasama dengan Coca-Cola Malaysia dalam projek Recycle to Cycle bagi menggalakkan pelajar mengitar semula barangan lusuh dan mengurangkan pengeluaran karbon dengan berbasikal.

Naib Canselor UPM, Prof. Datuk Dr. Mohd Fauzi Ramlan berkata pada masa kini, hanya Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan dan Fakulti Kejuruteraan mengamalkan amalan berjalan kaki dan berbasikal ke kuliah.

“Kami mensasarkan 3,500 pelajar akan berjalan kaki serta berbasikal sekitar kampus menjelang bulan September ini,” katanya.UPM telah menerima geran berjumlah RM750 ribu daripada The Coca-Cola Foundation untuk menjalankan projek Recycle to Cycle selama 2 tahun meliputi basikal dan peralatan, pusat kitar semula dan bahan projek.

Pengurus Besar Rantau Malaysia-Singapura-Brunei, The Coca-Cola Company, Gill McLaren berkata projek itu adalah pertama seumpamanya di Malaysia dan sejajar dengan tumpuan Coca-Cola untuk membina masyarakat mampan menerusi pemuliharaan dan penjagaan alam sekitar.

Projek Recycle to Cycle telah dimulakan oleh Ketua Jabatan Biologi, Fakulti Sains, Prof. Ahmad Ismail yang merupakan pengurus projek bersama pelajar dari fakulti tersebut untuk menjadikan kampus sebagai zon berbasikal serta menyemai gaya hidup yang lebih aktif.

Pelajar boleh menyertai projek itu dengan mengitar semula botol dan tin aluminium untuk memperoleh mata yang kemudian boleh digunakan untuk menyewa basikal.

Botol dan tin itu akan dijual kepada pusat kitar semula sebelum hasil jualan dilaburkan semula ke dalam program itu untuk membolehkannya dijalankan secara berterusan.

-- UPM/SSS/KGO/DELL


Tarikh Input: | Kemaskini: | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
WWJZOA0:14:48