UPM Anjur PUTRA MAKNA Run 2016 Himpun Dana Penyelidikan Kanser | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » UPM anjur PUTRA MAKNA Run 2016 himpun dana penyelidikan kanser

UPM anjur PUTRA MAKNA Run 2016 himpun dana penyelidikan kanser


Oleh: Noor Eszereen Juferi
Foto: Marina Ismail

SERDANG, 12 Mac – Laboratori Penyelidikan Kanser UPM-MAKNA, Institut Biosains (IBS), Universiti Putra Malaysia (UPM) dengan kerjasama Yakult (Malaysia) Sdn. Bhd  menganjurkan PUTRA-MAKNA Run 2016 bagi menghimpun dana penyelidikan penyakit kanser.

Pengerusi Jawatankuasa Penganjur PUTRA MAKNA Run 2016, Prof. Dr. Rozita Rosli berkata program itu turut mempromosikan Laboratori Penyelidikan Kanser UPM-MAKNA di IBS, UPM sebagai makmal ahli saintis menjalankan penyelidikan mengenai kanser.

“UPM menumpukan pelbagai sumber dalam usaha untuk memahami dan mengawal penyakit ini. Kami turut membentangkan hasil kerja yang dijalankan di kalangan penyelidik serta perkhidmatan yang disediakan bertujuan sebagai acara pendidikan untuk orang awam,” katanya.Beliau berkata, penyakit kanser kini adalah punca utama kematian di seluruh dunia termasuk Malaysia. Punca penyebab penyakit itu tidak diketahui secara terperinci dan justeru itu amalan pencegahan kanser adalah penting.

“Penyakit ini menyerang pesakit tidak mengira umur, jantina dan bangsa dan mereka yang melalui proses rawatan menghidapi pelbagai kesakitan. Dengan penyelidikan di laboratori, kami berharap akan menemui kaedah yang lebih baik untuk merawat pesakit kanser,” katanya.

Pada majlis itu, Menteri Pengajian Tinggi, Dato’ Seri Idris Jusoh merasmikan serta melepaskan 1,250 peserta larian 5 km dan 7 km yang terdiri daripada kakitangan agensi kerajaan, swasta dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) disaksikan oleh Naib Canselor UPM, Prof. Datin Paduka Dr. Aini Ideris, Pengarah Jualan dan Pemasaran Yakult Malaysia, Hiroshi Hamada dan Tan Sri   Mohammad Tajol Rosli.Antara aktiviti lain dijalankan adalah senamrobik, booth saringan kesihatan dan kanser serta  pameran penyelidikan oleh Laboratori Penyelidikan Kanser UPM-MAKNA. - UPM


Tarikh Input: | Kemaskini: | amir_peli

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
BWKFBAO:01:38