SEARCA Dan Institut Penyelidikan Produk Halal UPM Laksana Bengkel Pembangunan Industri Halal Di Rantau ASEAN. | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » SEARCA dan Institut Penyelidikan Produk Halal UPM laksana bengkel pembangunan industri Halal di rantau ASEAN.

SEARCA dan Institut Penyelidikan Produk Halal UPM laksana bengkel pembangunan industri Halal di rantau ASEAN.

Oleh: Nurul Ezzaty Mohd Azhari
Foto: Azreen Awang  

Putrajaya, 23 Ogos - Pusat Serantau Asia Tenggara untuk Pengajian Siswazah dan Penyelidikan Pertanian (SEARCA) dengan kerjasama Institut Penyelidikan Produk Halal Universiti Putra Malaysia (UPM-HPRI), mengadakan Bengkel Latihan Serantau mengenai Penyembelihan dan Pensijilan Halal.

Bengkel yang bermula hari ini sehingga 25 ​​Ogos 2022 bertujuan untuk meningkatkan kapasiti profesional Halal, pengamal, penggubal dasar, dan pemain utama dan pihak berkepentingan lain dalam penyembelihan dan pensijilan Halal.

Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), UPM, Prof. Dr. Nazamid Saari, berkata bengkel ini membolehkan pertukaran ilmu dan meneroka potensi kerjasama untuk pembangunan industri Halal di rantau ASEAN.

"Saya pasti bengkel yang dianjurkan selama tiga hari ini akan dilengkapi dengan pelbagai ilmu. Saya yakin ini boleh menjadi titik permulaan yang baik untuk acara serupa yang lebih besar tidak lama lagi melalui penglibatan lebih ramai rakan usaha sama antarabangsa.

"Terima kasih juga kepada semua peserta tempatan dan antarabangsa serta rakan kerjasama kami atas sumbangan anda mengembangkan industri Halal ASEAN," katanya.

Bengkel itu turut disertai oleh wakil penyelidik Halal, ahli akademik pemain industri, dan pegawai kementerian daripada badan pensijilan dari negara Filipina, Thailand, Kemboja, Singapura dan Indonesia.

Selain menjalani bengkel di The Everly Hotel, Putrajaya, para peserta juga akan membuat praktikal cara penyembelihan dan pemotongan daging di UPM. - UPM

Tarikh Input: 29/08/2022 | Kemaskini: 02/09/2022 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
WWJWDAx:03:44