Prof. Datin Paduka Khatijah Terima Anugerah Merdeka 2015 | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » Prof. Datin Paduka Khatijah terima Anugerah Merdeka 2015

Prof. Datin Paduka Khatijah terima Anugerah Merdeka 2015

Oleh Khairul Anuar Muhamad Noh

Foto oleh Hasrul Hamdan


KUALA LUMPUR, 11 Dis – Dekan Fakulti Bioteknologi dan Sains Biomolekul, Universiti Putra Malaysia (UPM)  Profesor Datin Paduka Dr. Khatijah  Mohamad Yusoff dinobatkan sebagai salah seorang daripada enam individu cemerlang negara yang menerima Anugerah Merdeka 2015.

Beliau menerima anugerah itu atas sumbangan cemerlangnya dalam bidang mikrobiologi dan virologi serta diagnosis virus berjangkit yang boleh membawa maut dalam ternakan unggas dan penyelidikan tentang potensi virus memerangi sel kanser.

Anugerah disampaikan oleh Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, Sultan Perak Darul Ridzuan dan Penaung Diraja bagi Lembaga Pemegang Amanah Anugerah Merdeka Trust di Dewan Filharmonik, Menara 2 Petronas di sini.

           Anugerah Merdeka yang diasaskan oleh PETRONAS, ExxonMobil dan Shell meanganugerahkan enam individu tersohor atas sumbangan cemerlang dan berpanjangan mereka dalam bidang masing-masing kepada negara dalam mewujudkan semangat merdeka sebenar.

Delegasi UPM yang menghadiri majlis itu diketuai oleh Naib Canselor UPM, Prof. Dato’ Dr. Mohd Fauzi Ramlan;Prof. Datuk Dr. Mad Nasir Shamsuddin, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa); Prof. Dato' Dr. Mohd Azmi Mohd Lila, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) dan Prof. Datin Paduka Dr. Aini Ideris,Pengarah, Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi.Turut hadir pada anugerah itu Ahli Pengasas Anugerah Lembaga Pemegang Amanah Merdeka Datuk Wan Zulkiflee Wan Ariffin, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PETRONAS; Mr See Kok Yew, Pengerusi Subsidiari ExxonMobil di Malaysia dan Iain Lo, Pengerusi Shell Malaysia.

Terdahulu dalam majlis pengumuman anugerah yang dibuat pada 1 Oktober lalu di Kelab Petroleum Malaysia, Menara 2 Petronas, Sultan Nazrin dalam titahnya memuji sumbangan penerima anugerah seperti penubuhan sebuah pertubuhan bantuan sukarela yang diiktiraf di peringkat global; memajukan pemahaman kita tentang biologi pemuliharaan; memperjuangkan kelestarian alam sekitar di peringkat antarabangsa; mencari ubat untuk selesema burung; memanfaatkan teknologi hijau; dan menyokong pemuliharaan hidupan liar; perkembangan pecah tanah telah membantu negara dalam menghadapi cabaran global dalam bidang-bidang seperti alam sekitar, kesihatan, industri dan kebajikan sosial.
Penerima Anugerah Merdeka 2015:

1.  Pendidikan dan Komuniti: Tan Sri Dr Jemilah Mahmood
(atas sumbangan cemerlang kepada pembangunan kemanusiaan dan bantuan kecemasan antarabangsa.

2.   Alam Sekitar:

a.Profesor Emeritus Dato' Dr. Abdul Latiff Mohamad (Penerima Bersama)
(atas sumbangan cemerlang dalam penyelidikan dan pemahaman taksonomi tumbuhan dan pemuliharaan biologi di Malaysia.)

b.Profesor Emeritus Tan Sri Dr. Zakri Abdul Hamid (Penerima Bersama)
(atas sumbangan cemerlang kepada pemerhatian, analisis dan penilaian terhadap biodiversiti dan perkhidmatan ekosistem, memupuk pemulihan dan perlindungan alam sekitar dan menggalakkan kelestarian alam sekitar di Malaysia dan di peringkat global.)

3.  Kesihatan, Sains dan Teknologi: Profesor Datin Paduka Dr. Khatijah Mohamad Yusoff
(atas sumbangan cemerlangnya dalam bidang mikrobiologi dan virologi dan diagnosis virus berjangkit yang boleh membawa maut dalam ternakan unggas dan penyelidikan tentang potensi virus dalam memerangi sel kanser.)

4.  Cemerlang Pencapaian Akademik: Profesor Dr. Ir. Mohd Ali Hashim
Untuk sumbangan akademik cemerlang dalam penyelidikan proses pemisahan dan air dan air sisa rawatan dan peranan penting beliau dalam penubuhan Pusat Cecair Ionik.

5.  Sumbangan Ulung Kepada Rakyat Malaysia: Dr. Elizabeth Lesley Bennett
(atas sumbangan cemerlang dalam pemuliharaan dan pengurusan habitat tanah lembap dan hidupan liar terancam di Malaysia melalui penyelidikan, advokasi dan dasar.) 

Maklumat lanjut boleh diperolehi dalam laman web Anugerah Merdeka (www.merdekaaward.my) dan halaman Anugerah Merdeka Facebook.


Tarikh Input: | Kemaskini: | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
BWJWGAS:06:39