Prof. Datin Paduka Dr. Khatijah Terima Anugerah Tokoh Akademik Negara (AAN) Ke-14 | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » Prof. Datin Paduka Dr. Khatijah terima Anugerah Tokoh Akademik Negara (AAN) Ke-14

Prof. Datin Paduka Dr. Khatijah terima Anugerah Tokoh Akademik Negara (AAN) Ke-14

PUTRAJAYA, 24 Mac - Pensyarah Jabatan Mikrobilogi, Fakulti Bioteknologi dan Sains Biomolekul, Prof. Datin Paduka Dr. Khatijah Mohamad Yusoff dipilih sebagai penerima Anugerah Tokoh Akademik (AAN) Ke-14 di sini

Majlis penyampaian anugerah berprestij itu disampaikan oleh Perdana Menteri, Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob dan disaksikan oleh Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Noraini Ahmad.

Pemilihan Prof. Datin Paduka Dr. Khatijah adalah berdasarkan jasa dan sumbangannya kepada industri ternakan ayam menjadikannya Pensyarah Houghton ke-3 oleh Houghton Trust yang berpangkalan di UK (2001), Hadiah Carlos J Finlay (2005) untuk Kerja Berjasa dalam Mikrobiologi dan Pingat Albert Einstein oleh UNESCO.

Selain itu, beliau memenangi Anugerah Saintis Muda Kebangsaan pada tahun 1990. Beliau juga telah dianugerahkan Pensyarah Mendel Ke-8 (2009), Ahli Mikrobiologi Terbaik (2009), Anugerah Zakri (2013), dan Anugerah Wanita Pencapaian Penyelidikan Saintifik Sepanjang Hayat Malaysia (2019).

Pelbagai anugerah dan pengiktirafan telah memperkasakan beliau untuk membawa penyelidikan dan pengajaran ke tahap yang cemerlang dan lebih luas.

Prof. Datin paduka Dr. Khatijah telah dianugerahkan DSc (honoris causa) pada tahun 2010 oleh almamaternya, Universiti La Trobe pada tahun 2010.

Beliau kini merupakan ahli Jawatankuasa Kebangsaan Integriti Penyelidikan Malaysia dan juga menganggotai Lembaga Pemegang Amanah untuk Yayasan Steinbeis-Malaysia, sebuah industri- platform tertumpu untuk merangsang kerjasama industri-akademik. 

Beliau juga merupakan Pengarah VentureTech Sdn. Bhd, sebuah syarikat pelaburan kerajaan yang ditubuhkan untuk menggalakkan penyertaan syarikat tempatan Malaysia dalam industri nilai tambah tinggi dan teknologi tinggi. Beliau juga merupakan ahli Majlis pengasas inisiatif Waron-Cancer Malaysia.

Sebagai seorang penyelidik, beliau telah menjadi tokoh perintis di barisan hadapan bagi penyelidikan Newcastle disease virus (NDV) dan menentukan penjujukan genom sempurna pertama bagi NDV polymerase gene. Penyelidikan beliau telah menghasilkan biologi baharu (dengan paten AS, Singapura dan Malaysia).

Beliau terus berinovasi membangunkan beberapa jenis vaksin kanser terapeutik berasaskan NDV kerana virus ini dilaporkan membunuh sel-sel kanser secara selektif. Dengan memanfaatkan vaksin berasaskan NDV, beliau bekerjasama dengan Universiti Oxford, UK untuk membangunkan vaksin melawan COVID-19. Oleh kerana NDV pada asasnya adalah virus ayam, ia mempunyai kesan sampingan yang minimum kepada manusia menjadikannya lebih selamat, lebih berkesan dan stabil.  

Sebelum ini pada tahun 2004, Prof. Datin Paduka Dr. Khatijah telah menubuhkan Fakulti Bioteknologi dan Sains Biomolekul, Fakulti Bioteknologi pertama Malaysia, di Universiti Putra Malaysia (UPM). Beliau memegang pelbagai tanggungjawab pentadbiran yang penting, termasuk Dekan Bioteknologi, dan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Akademik & Antarabangsa).

Kemudiannya pada 2008, beliau telah dipinjamkan ke Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Malaysia sebagai Timbalan Ketua Setiausaha (Sains). Beliau kini merupakan Felo Kanan dan ahli Majlis Akademi Sains Malaysia (ASM), Naib Presiden Akademi Sains Dunia Islam (IAS), dan Naib Presiden The World Academy of Sciences (TWAS). Beliau juga menganggotai Majlis Penasihat Saintifik Pusat Antarabangsa bagi Kejuruteraan Genetik dan Bioteknologi (ICGEB).

Sementara itu, Anugerah Akademik Negara (AAN) diadakan bagi memberi pengiktirafan tertinggi kepada para sarjana yang terkedepan di institusi pendidikan tinggi (IPT) tempatan. – UPM

Tarikh Input: 18/04/2022 | Kemaskini: 18/04/2022 | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
BWJWKAe:10:51