Pelajar Pertanian Drpd 8 Negara Asia Berkongsi Dan Bekerjasama Di Persidangan | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » Pelajar Pertanian drpd 8 negara Asia berkongsi dan bekerjasama di persidangan

Pelajar Pertanian drpd 8 negara Asia berkongsi dan bekerjasama di persidangan

Oleh Nurul Syuhadah Bt Mohamad Ali
Foto Oleh Noor Azreen Awang

 SERDANG, 14 Feb (UPM) - Lebih daripada 60 pelajar pertanian dari 8 negara Asia bertemu di Universiti Putra Malaysia (UPM) awal bulan ini di mana mereka belajar tentang isu-isu pertanian, bekalan makanan, keselamatan makanan dan bagaimana untuk berkongsi dan bekerjasama merentasi sempadan.

Pelajar dari Indonesia, Jepun, Thailand, India, Korea Selatan, China, Guam dan Malaysia telah bertemu pada edisi ke-4 International Agriculture Students Symposium (IASS) bersama dengan lima pensyarah daripada 13hb sehingga 22hb Februari.

Edisi ke-4 International Agriculture Students Symposium (IASS) telah dianjurkan oleh Persatuan Pelajar Pertanian serta Fakulti Pertanian UPM, Industri Pendidikan, Kementerian Industri Asas Tani manakala penaja seperti Diversatech Baja dan Persatuan Perlindungan Loji Malaysia.Tema simposium itu "Pertanian: Perkongsian dan Kerjasama" itu, kata Dato’ Mohd Arif Ab Rahman, Timbalan Ketua Setiausaha, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, sememangnya sesuai kerana para peserta akan menjadi pemimpin masa hadapan, terutamanya dalam bidang pertanian.

"Sebagai pemimpin masa depan, pelajar perlu melengkapkan diri bukan sahaja dengan ilmu pengetahuan tetapi dapat berbincang dan yang paling penting, berkomunikasi pengetahuan dengan rakan-rakan mereka di serantau Asia tanpa sempadan ini," katanya ketika merasmikan simposium itu.

Sambil menegaskan bahawa pertanian adalah asas tamadun, beliau berkata ia memainkan peranan yang penting dalam hidup manusia, manakala dunia hari ini menghadapi pelbagai cabaran seperti krisis makanan dan peningkatan mendadak harga bahan api.

Tetapi kemajuan terkini dalam pembiakan tanaman, penyelidikan bio-bahan api, pengurusan germplasm, agronomi dan lain-lain juga menyediakan pertanian dengan peluang  terbaik untuk mempelajari penyelesaian bagi mengatasi cabaran dalam sektor ini.

Beliau juga menegaskan bahawa pengurusan ladang yang strategik dan kecekapan sumber adalah antara pendekatan untuk menghasilkan lebih banyak makanan untuk penduduk yang semakin meningkat dan berhadapan dengan penurunan warga petani.Sehubungan itu. beliau berkata sementara rantaian bekalan makanan boleh dibuat lebih cekap, mereka juga perlu melihat bagaimana mereka boleh mengurangkan pembaziran makanan pada masa ini yang dilaporkan berjumlah sebanyak satu pertiga daripada makanan yang dihasilkan setiap tahun.

Timbalan Naib Canselor UPM (Akademik dan Antarabangsa) Prof Datuk Dr Mad Nasir Shamsudin dalam ucapan alu-aluannya  berkata penggunaan makanan telah berkembang lebih cepat daripada pengeluaran sendiri.

"Hari ini di seluruh dunia, kita menghadapi pelbagai cabaran seperti kekurangan makanan, harga bahan api yang semakin meningkat, pemanasan global yang melanda industri berasaskan pertanian. Tetapi kita boleh memikirkan idea baru untuk meningkatkan industri pertanian, "katanya kepada peserta itu.Oleh itu, beliau berharap simposium itu boleh menjana idea baru dan segar untuk menangani masalah tersebut.

Simposium 10 hari ini adalah untuk pelajar dan pensyarah supaya bekerjasama dan membentuk rangkaian antarabangsa di kalangan pelajar pertanian di seluruh dunia, di samping menggalakkan pemahaman warisan pertanian dan budaya antarabangsa dari negara-negara yang mengambil bahagian.

"Kami berharap simposium ini akan menjadi platform bagi peserta di seluruh dunia untuk berkongsi dan memahami budaya, sejarah dan warisan pertanian negara dari rantau yang berbeza," kata Encik Abdullah Wafi Md Arif, Pengerusi Jawatankuasa Penganjur IASS. – UPM.

- nsma/kgo


Tarikh Input: | Kemaskini: | amir_peli

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
BWJdGAz:06:01