Pelajar FBMK Menang Malaysia Day App Challenge 2012 | Universiti Putra Malaysia
» BERITA » Pelajar FBMK menang Malaysia Day App Challenge 2012

Pelajar FBMK menang Malaysia Day App Challenge 2012


SERDANG - Pelajar Ph.D Jabatan Komunikasi, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia (UPM), Nafise Motlag meraih tempat pertama mereka laman web dalam Malaysia Day App Challenge 2012 yang dianjurkan oleh Projek Dialog.

Idea yang dimenangi olehnya bertajuk "Same, Same" melayakkan beliau memenangi hadiah wang tunai sebanyak RM3,000.

Beliau merupakan wartawan foto yang berinovasi dan mempunyai portfolio menarik dengan hasil kerja kanta digital yang mempunyai sentuhan kemanusiaan.

Projek Dialog yang diadakan bersempena dengan Hari Malaysia 2012 merupakan kerjasama antara pelbagai badan NGO  di Malaysia untuk menggalakkan pemahaman berkaitan toleransi agama.

Diketuai oleh Islamic Renaissance Front, salah satu matlamat utama  kerjasama itu adalah untuk membangunkan penyelesaian dalam inovasi ICT yang akan memupuk semangat perpaduan, menggalakkan kepelbagaian budaya atau pemahaman agama.

Peserta dikehendaki untuk berfikir satu aplikasi praktikal atau penyelesaian ICT yang boleh digunakan untuk memupuk semangat kekitaan dan perpaduan sebagai negara bersatu, menggalakkan kepelbagaian budaya dan menghargai perbezaan budaya serta menggalakkan kepelbagaian agama dan pemahaman dalam masyarakat yang pelbagai budaya.


Tarikh Input: | Kemaskini: | hairul_nizam

PERKONGSIAN MEDIA

Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 1000
---
BWKFAA7:00:54