UTAMA | Universiti Putra Malaysia

UPM merupakan institusi ilmu yang menjadi legasi gemilang kepada sejarah pendidikan pertanian di Malaysia. Pertanian yang dijulang UPM melewati pendidikan dan penyelidikan, menghasilkan modal insan pertanian yang berkualiti, memperkayakan ilmu pengetahuan, meneroka pelbagai inovasi dan mencipta kehidupan yang cemerlang.

Prasiswazah

UPM menawarkan program sepenuh masa kepada calon yang layak kepada pemegang STPM/Setaraf, Matrikulasi/Asasi, pemegang Diploma/kelayakan setaraf sebagai syarat kemasukan Ijazah Sarjana Muda UPM. Sementara itu, pemegang SPM/kelayakan setaraf akan ditawarkan untuk program Diploma dan Asasi Sains Pertanian.

Program Pengajian
Kemasukan
Pengajian Jarak Jauh
Pengajian Asasi
Kalendar Akademik
Kemasukan Antarabangsa

Pasca Siswazah

UPM menawarkan pelbagai program pengajian pascasiswazah sebagai langkah untuk menjadikan Malaysia hab kecemerlangan pengajian tinggi pada peringkat serantau dan antarabangsa. UPM sentiasa berusaha untuk melahirkan pelajar yang seimbang dari aspek akademik dan etika kerana golongan ini bakal menjadi perantara untuk meningkatkan citra dan nama UPM ke persada dunia. UPM pada waktu ini mempunyai peratusan staf akademik dengan kelulusan PhD yang tertinggi berbanding Universiti awam lain di Malaysia. Kami juga menyediakan persekitaran pembelajaran yang kondusif kepada pelajar dari lebih 60 buah negara agar mereka dapat merasai sendiri pengalaman yang berharga ini. Bagi yang berminat untuk melanjutkan pengajian ke program pengajian pascasiswazah (bukan pengurusan) perlu melalui Sekolah Pengajian Siswazah (SGS)secara sepenuh masa dan separuh masa. Bagi pelajar yang berminat untuk melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah dan pengajian pasca- siswazah menerusi pendidikan jarak jauh, perlu melalui UPM Education & Training Sdn. Bhd. (UPMET) untuk beberapa program terpilih.

Sekolah Pengajian Siswazah
Pengajian Jarak Jauh
Bantuan Kewangan & Biasiswa

UPM banyak membangunkan inovasi dalam bidang pertanian dan pelbagai bidang lain untuk membantu dan meningkatkan ekonomi negara dan memperkasa taraf hidup masyarakat. Aktiviti pengajaran, penyelidikan, pembangunan, pengkomersialan dan pengembangan yang telah dilaksanakan UPM adalah bergerak seiring dengan kemajuan pertanian dan penemuan baharu untuk kesejahteraan negara. Inovasi dan pertanian yang dijana UPM akan menjamin kelestarian kehidupan.

Universiti Putra Malaysia (UPM) amat menitikberatkan keperluan dan keselesaan pelajar semasanya iaitu pelajar yang sedang menjalankan pengajiannya di UPM. Justeru, UPM menyediakan pelbagai kelengkapan teknologi dan juga kemudahan bagi menjamin keselesaan para pelajar. Selain daripada itu, pelbagai program dan aktiviti bukan akademik dijalankan untuk pelajar semasa agar mereka berasa gembira semasa berada di UPM dan sekaligus dapat menyeimbangkan pencapaian akademik dan pembangunan insaniah untuk kehidupan lestari.

Kehidupan adalah impak daripada kejayaan pendidikan, penyelidikan, penemuan ilmu dan inovasi yang menjadi pelengkap kepada semangat UPM dalam menterjemahkan peranan pertanian dan kepelbagaian cabang ilmu yang lain. Kejayaan kehidupan juga adalah matlamat yang telah lama digerakkan dalam obligasi Berilmu Berbakti, sejak nama Universiti Pertanian dimahsyurkan pada 1971.
Komitmen yang tinggi dalam persekitaran yang dinamis adalah kunci utama kepada kecemerlangan warga UPM dalam melaksanakan misi dan visi universiti. Sehingga Februari 2013, UPM mempunyai 6,555 warga kerja yang berdedikasi dan berdaya saing dalam bidang masing-masing. Daripada jumlah itu, seramai 1,750 warga kerja UPM terdiri daripada Staf Akademik termasuk Tenaga Adjung, Kursi, Pasca Doktoral, Sarjana Tamu, Pengajar Khas dan Felo Perunding. Manakala 888 warga kerja UPM adalah Staf Bukan Akademik iaitu Kumpulan Pengurusan dan Profesional, serta 3,498 warga kerja adalah terdiri daripada Kumpulan Sokongan.
Melangkah keluar dari menara gading sebagai graduan cemerlang UPM tidak bermakna jalinan perhubungan anda bersama komuniti di sini terhenti begitu sahaja. Bekas graduan UPM dialu-alukan untuk menyertai Persatuan Alumni UPM, yang mana ditubuhkan khas untuk mengukuhkan ikatan silaturrahim serta jaringan bermanfaat daripada variasi bidang kepakaran. Malah, ramai di antara ahli Alumni UPM telah diangkat sebagai duta di atas sumbangan besar mereka di dalam bidang masing-masing, sehingga meninggalkan impak yang besar kepada masyarakat dan negara - sekaligus mengharumkan nama universiti di persada antarabangsa. Sejak tahun 1971, penyertaan Alumni UPM telah mencapai lebih 145,000 orang – bukan sahaja dari Malaysia, tetapi dari seantero dunia yang meliputi Australia, Iran, Perancis, Myanmar dan Arab Saudi. Berbekalkan hasrat untuk mengeratkan ukhwah sesama bekas komuniti universiti yang disegani, Alumni UPM sehingga kini telah berjaya berkongsi idea-idea hebat serta menyuarakan pandangan kritis demi pembangunan universiti yang dinamik dalam merealisasikan segala visi dan misinya. Bagi yang berminat untuk mengetahui maklumat terperinci mengenai Persatuan Alumni UPM, boleh layari Laman Web Rasmi Pusat Alumni dan Persatuan Alumni pada bila-bila masa.
 
 
ARTIKEL KEPAKARAN
 
artikel
BAHAN PEMBUNGKUS MAKANAN DARIPADA BIOPOLIMER MAMPU KURANGKAN PENCEMARAN ALAM
Tahukah anda bahawa plastik merupakan penyumbang tertinggi kedua kepada sisa pepejal global selepas sisa makanan? Malah, plastik yang digunakan untuk membungkus makanan menyumbang hampir dua pertiga daripada jumlah sisa pepejal pembungkusan di dunia.
BAHAN PEMBUNGKUS MAKANAN DARIPADA BIOPOLIMER MAMPU KURANGKAN PENCEMARAN ALAM
PENGGUNAAN RACUN SINTETIK DALAM AKTIVITI PERTANIAN
PENGGUNAAN RACUN SINTETIK DALAM AKTIVITI PERTANIAN
Prospect of Palm Oil Prices
Prospect of Palm Oil Prices
Artikel-artikel lain...
 
 
BERITA
 
berita
UPM bimbing banduan tanam rumput Napier
UPM bimbing banduan tanam rumput Napier
Pusat Transformasi Komuniti (UCTC), Universiti Putra Malaysia (UPM) membimbing seramai 36 banduan dan staf Penjara Agro Dusun Dato Murad...
pengumuman

Dimaklumkan bahawa Kajian Kepuasan Pelanggan UPM secara dalam talian telah boleh digunakan bermula 26 Mac 2018. Sistem ini boleh diakses terus melalui pautan di sini menggunakan pelayar di komputer dan telefon pintar.

1.    Prasiswazah

2.    Siswazah 

3.    Penyelidikan dan Inovasi

4.    Perkhidmatan Sokongan

Sila rujuk Garis Panduan Sementara Kajian Kepuasan Pelanggan UPM.

TARIKH TUTUP

05 Nov 2020

T14/2020(14005)

TENDER MELANTIK PANEL UNTUK MEMBEKAL DAN MENGHANTAR ALAT IMPLAN NEUROVASCULAR INTERVENTION RADIOLOGY PROCEDURE SECARA CONSINGMENT DI JABATAN RADIOLOGY, HOSPITAL PENGAJAR UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA, SERDANG, SELANGOR.

05 Nov 2020

SH90/2020(13036)

SEBUT HARGA CADANGAN PENGGANTIAN BAHARU PENYAMAN UDARA UNIT TERPISAH DAN KERJA-KERJA BERKAITAN DI DEWAN KULIAH PUTRA, DEWAN KULIAH ZON A DAN DEWAN KULIAH KABIN, UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA, SERDANG, SELANGOR.

05 Nov 2020

SH91/2020(13036)

SEBUT HARGA CADANGAN PENGGANTIAN BAHARU PENYAMAN UDARA UNIT TERPISAH DAN KERJA-KERJA BERKAITAN DI BANGUNAN EKOLOGI 1, EKOLOGI 2, RUMAH MUZIK DAN FACE, FAKULTI EKOLOGI MANUSIA, UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA, SERDANG, SELANGOR.

05 Nov 2020

SH100/2020(14005)

SEBUT HARGA MEMBEKAL DAN MENGHANTAR BEKALAN COVID-19 RAPID TEST KIT (ANTIGEN DAN ANTIBODI) KE HOSPITAL PENGAJAR UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA, SERDANG, SELANGOR.

05 Nov 2020

SH101/2020(14005)

SEBUT HARGA TO SUPPLY, DELIVERY, INSTALLATION, TESTING AND COMMISSIONING OF REAL TIME PCR SYSTEM FOR DEPARTMENT OF MEDICAL MICROBIOLOGY AND PARASITOLOGY, HOSPITAL PENGAJAR UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA, SERDANG, SELANGOR.

05 Nov 2020

SH102/2020(14005)

SEBUT HARGA TO SUPPLY, DELIVERY, INSTALLATION, TESTING AND COMMISSIONING OF FULLY AUTOMATED , RANDOM ACCESS RT-PCR SYSTEM FOR MOLECULAR DIAGNOSTIC FOR DEPARTMENT OF MEDICAL MICROBIOLOGY AND PARASITOLOGY, HOSPITAL PENGAJAR UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA, SERDANG, SELANGOR DARUL EHSAN.

06 Nov 2020

T15/2020(7512701)

TENDER TO SUPPLY , DELIVERY, INSTALLATION, TESTING AND COMMISSIONING OF ONE (1) UNIT OF COMPLETE PREMIUM JUICE AND PUREE LINE (COLD FILLING UNIT) FOR DEPARTMENT OF FOOD TECHNOLOGY, FACULTY OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA, SERDANG, SELANGOR.

06 Nov 2020

SH89/2020(11017)

SEBUT HARGA CADANGAN KERJA-KERJA NAIKTARAF 4 UNIT APARMENT PELAJAR DI BLOK B, KOLEJ TUJUH BELAS, UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA, SERDANG, SELANGOR DARUL EHSAN.

06 Nov 2020

SH92/2020(13036)

SEBUT HARGA CADANGAN KERJA-KERJA MENAIKTARAF DAN MENGGANTIKAN PAIP AIR UTAMA DAN PAIP AIR AGIHAN SEDIADA DARI JENIS ASBESTOS KEPADA JENIS `MILD STEEL CEMENT LINER` (MSCL) DI KOLEJ PENDETA ZA`BA UNTUK BLOK KEDIAMAN (LEKIR, LEKIU, TUAH, JEBAT, PEJABAT AM KOLEJ, PEJABAT KOR SUKSIS DAN DEWAN SERBAGUNA), UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA, SERDANG, SELANGOR DARUL EHSAN.

06 Nov 2020

SH93/2020(13036)

SEBUT HARGA CADANGAN KERJA-KERJA BAIKPULIH BUMBUNG FAKULTI PERUBATAN VETERINAR, UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA, SERDANG, SELANGOR DARUL EHSAN.

09 Nov 2020

SH94/2020(13025)

SEBUT HARGA PERKHIDMATAN MENJAHIT, MEMBEKAL DAN MENGHANTAR JUBAH MASTER DAN DIPLOMA SEMPENA MAJLIS KONVOKESYEN UPM KE-44 TAHUN 2020.

09 Nov 2020

SH95/2020(14005)

SEBUT HARGA MEMBEKAL DAN MENGHANTAR UBAT-UBATAN KE HOSPITAL PENGAJAR UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA, SERDANG, SELANGOR.

09 Nov 2020

SH96/2020(6380029)

SEBUT HARGA TO SUPPLY, DELIVERY, INSTALLATION, TESTING AND COMMISSIONING OF 1 UNIT OF HYBRID ENGINE TRAINER SET FOR FACULTY OF ENGINEERING, UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA, SERDANG, SELANGOR DARUL EHSAN.

09 Nov 2020

SH98/2020(13036)

SEBUT HARGA CADANGAN KERJA-KERJA PENGGANTIAN TANGKI AIR UTAMA DAN KERJA BERKAITAN DI KOMPLEKS MAHASISWA AKADEMIK ZON A, UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA, SERDANG, SELANGOR DARUL EHSAN.


MAKLUMAT LANJUT: http://etender.upm.edu.my


MAKLUMAT LANJUT: SPJOnline

aktiviti
;
Manuskrip sains dan matematik tamadun Melayu abad ke 17 ditemui
;
Penghayatan Rukun Negara tunjang utama penyatuan bangsa
;
Semai rasa kepunyaan, jangan pinggir etnik minoriti
;
#Live BIZ MALAYSIA Edisi 7 September 2020 (ISNIN)
ikuti kami
fb.png
insta.png
google+.png
twitter.png
youtube.png
B1603789696