Keperluan pendekatan multi disiplin dalam penyelidikan membawa kepada kluster kepakaran di UPM. Terdapat 6 kluster penyelidikan,yang setiap satunya merangkumi beberapa fakulti dan institut.
Enam kluster penyelidikan ialah:
» Pertanian
» Makanan
» Perhutanan dan Alam Sekitar
» Kesihatan
» Sains Sosial
» Sains, Teknologi dan Kejuruteraan
Daripada enam kluster, bidang penyelidikan spesifik yang dikenal pasti ialah:
» Tanaman Makanan
» Tanaman Perladangan
» Haiwan dan Akuakultur Pengeluaran
» Bio-kesihatan
» Produk Bio ditambah nilai
» Tenaga Alternatif diperbaharui
» Produk Hutan Tropika
» Produk Halal
Bidang tumpuan kumpulan penyelidik UPM pada masa hadapan iaitu:
Pertahanan dan Keselamatan
strategik dan dasar pengajian, keselamatan siber, kriminologi dan forensik, teknologi pertahanan, pengurusan pertahanan , aeroangkasa dan maritim
Keselamatan Makanan
kebolehdapatan, ketersediaan, penggunaan dan kestabilan tanaman, haiwan dan akuakultur
Pengilangan maju dan ditambah nilai
pembangunan, pengujian dan pembuatan produk berasaskan bio dengan menggunakan teknologi baru dan sistem pengilangan pintar
ICT
kandungan, komunikasi dan infrastruktur
Perubatan tropika
pengurusan, mekanisma, bio mencarigali, aplikasi dan pembangunan produk
Pemanasan Global
pemuliharaan alam sekitar, pengangkutan, sisa, komuniti karbon yang rendah, keselamatan dan keselesaan, dan kecekapan tenaga
Penyakit berjangkit
pengurusan, mekanisma, campur tangan masyarakat, peluang jangkitan, diagnostik
Tenaga, Air dan Keselamatan
bahan mentah, sederhana dan cara penyimpanan dan pengangkutan, peraturan yang dicadangkan, prosedur keselamatan dan program pendidikan
Produk Halal
produk, proses dan alternatif, polisi dan pengurusan, sosio-budaya, dan analisis dan pengesahan
Pengangkutan dan Mobiliti
reka bentuk, pemasangan dan pengujian kenderaan yang terdiri daripada kawalan elektronik pintar, kuasa elektrik dalaman kenderaan , CNGDI-hibrid elektrik luaran kenderaan, membina persekitaran yang sesuai untuk kenderaan tertutup, sistem transmisi, keistimewaan enjin bio-bahan api dan modul latihan
Warisan manakan dan kebudayaan
budaya dan sosiologi pemakanan, gelagat pengguna, pemasaran makanan, kualiti makanan, makanan segera yang inovatif, keusahawanan makanan, polisi makanan dan informasi teknologi komunikasi.
Risiko Tadbir Urus
penentuan risiko / bahaya, analisis, pengurangan dan isu-isu tadbir urus
Penyakit kronik dan Kurang Upaya
penuaan dan kecacatan
Pembangunan dan Pendidikan Kanak-kanak
holistik optimum kanak-kanak (fizikal, emosi, sosial dan kognitif) pembangunan dan pendidikan
Keselamatan Makanan
strategi untuk mengawal dan mengurangkan bahaya keselamatan makanan dan membangunkan kaedah, pangkalan data dan penunjuk bagi makanan yang lebih selamat dengan menggunakan pendekatan sains dan bukan sains
Pengetahuan tradisional
perspektif perubatan agama, pengawetan makanan dan teknologi pemuliharaan,pemeliharaan identiti budaya yang unik dan seni tradisional, budaya rakyat dan alam sekitar yang mampan untuk penempatan, serta merangka undang-undang untuk melindungi hak-hak pengetahuan orang asli
Biodiversiti dan dan Pemuliharaan hidupan Liar
Menentu ukur, menilai ekonomi dan penggunaan sumber biodiversiti
Gangguan neurodegenerative
epidemiologi, penyiasatan klinikal, neurobiologi, penyelidikan sel tunjang, terapeutik dan strategi intervensi