UPM terbaik hasilkan kebolehpasaran siswazah 82.2 peratus

Oleh Khairul Anuar Muhamad Noh
Foto oleh Marina Ismail

SERDANG, 14 Mei - Universiti Putra Malaysia (UPM) muncul antara universiti terbaik negara yang berjaya melahirkan siswazah dengan nilai-nilai kebolehpasaran apabila 82.2 peratus lulusannya mendapat pekerjaan atau berjaya melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi.

Naib Canselor UPM, Prof. Dato’ Dr. Mohd. Fauzi Ramlan berkata, pencapaian itu membuktikan keupayaan universiti melahirkan siswazah berkualiti tinggi melebihi standard ditetapkan Kementerian Pendidikan.

“Ini membuktikan tekad UPM sentiasa kukuh untuk melahirkan siswazah berciri global, menepati keperluan majikan serta mengangkat pelajar UPM ke taraf lebih baik.

“Kejayaan menghasilkan ‘functional graduates’ adalah objektif fundamental universiti,” katanya merujuk jumlah 82.2 peratus daripada 3,380 pelajar yang bergraduat pada tahun 2014 di peringkat bachelor sempena ucapannya dalam Majlis Gemilang Akademia Putra (MGAP) 2014, di sini.

MGAP menobatkan 16 ahli akademik dan seorang bukan akademik UPM dengan Anugerah Fellowship Naib Canselor iaitu empat pensyarah membabitkan kategori pengajaran, lapan pensyarah (penyelidikan dan inovasi), seorang pensyarah dan seorang bukan pensyarah (perkhidmatan profesional) dan tiga pensyarah (perundingan cemerlang).

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, selaku Canselor UPM hadir mencemar duli bagi menyampaikan anugerah tersebut kepada semua aghli universiti yang cemerlang.

Prof. Dato’ Dr. Mohd. Fauzi juga berkata peningkatan nilai kebolehpasaran graduan UPM adalah seiring dengan kecemerlangan universiti tersebut dalam bidang penyelidikan, pencapaian akademik serta peningkatan dalam kedudukan ‘ranking’ dunia.

Dalam bidang penyelidikan katanya UPM mencatat pelbagai kejayaan pada tahun lalu apabila memenangi lima pingat emas, 12 perak dan 10 gangsa di peringkat kebangsaan, selain turut menggondol anugerah khas pada pameran Teknologi Expo 2014.

UPM juga katanya turut memenangi lapan pingat emas antarabangsa di International Invention, Innovation & Technology Exhibition (ITEX) 2014 serta memenangi hadiah utama Pengurusan Harta Intelek Terbaik bagi kategori organisasi anjuran Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO).

“Dari segi ranking akademik, UPM mengekalkan prestasi 100 universiti terbaik dunia selama tiga tahun berturut-turut dalam bidang Pertanian dan Perhutanan menurut QS World University Ranking by Subjects.

“Selain itu bidang Perakaunan dan Kewangan, Kejuruteraan Elektrikal, Kejuruteraan Mekanikal, dan Kejuruteraan Kimia berada pada kedudukan 150 terbaik dunia.

“Bidang Kesusasteraan dan Bahasa Inggeris, Kejuruteraan Awam dan Struktural, Sains Alam Sekitar, Sains Bahan, Perniagaan dan Pengurusan, Pendidikan, Ekonomi dan Ekonometrics, Sains Komputer dan Maklumat, pula kekal berada pada kedudukan 200 terbaik dunia,” katanya.

Beliau berkata mengikut penarafan QS World University Ranking, UPM   berada di kedudukan 376 terbaik di dunia berbanding 420 sebelumnya dan kekal dalam senarai 500 universiti terbaik dunia sejak tahun 2009.

SENARAI PEMENANG

MAJLIS GEMILANG AKADEMIA PUTRA 2014

ANUGERAH FELLOWSHIP NAIB CANSELOR -  PENGAJARAN

Kategori dan Kluster